Månedens hund i juni 2023 – N J(D)CH Tranlandets Leea

N J(D)CH Tranlandets Leea – SE37310/2015
Far: SE JCH Renholmen’s Rokki

Mor: RR SE JCH Ratavarren Nana

Bestemte meg våren 2015 for å skaffe meg en valp, og valget falt på Tranlandets kennel i
Luleå og Gunnar Hansson. Tispen som skulle parres var fra linjer jeg kjente godt fra tidlige, og hvor tispelinjen til Meripojan kennel legger mye av grunnlaget. Far til Ratavarren Nana, er igjen Käskevän Errki, som også har nedarvet mye jakt, og som bakover også vil slekte på samme linjer som Meripojan linjene. Ratavarren Nana er et resultat av omlag 7% linjeavl. Hannhunden som skulle brukes var også en hund som jeg var svært interessert i, og som var prøvevinner på flere eliteprøver i Sverige, og med en topp avstamning bakover. Blant annet en topp nedarver fra Norge i Leo, etter Stensåsen Seppo og Aledalens Leika. Med bakgunn i dette fikk jeg Frank Vidar Brusveen som kjente godt til oppdretter til å høre om jeg kunne få kjøpt en valp.

Det var et jevnt og fint kull, og valget falt på ei lita tispa, som fikk navnet Leea. Leea har alltid hatt et supert gemytt, og ukomplisert å ha her hjemme. Hun gikk fint sammen med Brynsåsens Noomi, som da var 4 år. Første høsten ble 2016, hvor hun tidlig taklet det med å finne hare, og utviklet seg til å bli en bra veijager. Flere bra loser høsten hun var 1 ½ år. Så dette så veldig bra ut. Hadde samtidig en hund, Brynsåsens Noomi, som fortsatt var ung, og som jeg konkurrerte med, så det gikk med mye tid på henne også.

Høsten 2017 kunne ikke startet verre da Leea ble biti av hoggorm, og det gikk nesten galt, dvs. det var fare for livet. Dette påvirket henne mye det neste året, og hun var rett og slett ikke trygg i skogen, noe som sier seg sjøl, er en vanskelig kombinasjon for en harehund. Hadde ikke dette skjedd så ville Leea med stor grad av sannsynlighet vært på jaktprøve tidligere, men hun ble eliteklar høsten 2021, og ble NJCH ved å vinne Eiker-Modum prøva høsten 2021.

Vinteren 2022 bestemmer jeg meg for å parre Leea, og valget falt på en hannhund som jeg hadde fulgt med da den hadde gjort det sterkt på jaktprøver. Og ikke minst kom fra svært sterke linjer. Valget ble Hemplias Matoma til Thomas Kristiansen, ytterligere presentasjon er unødvendig. Tanken var da å beholde en tispevalp fra denne kombinasjonen. Dessverre blir det kun født 1 valp, og da en hannhund, Andersnattens Uno. For vår familie passer en sterk hannhund dårlig, er så heldig å ha ivrige jenter som tar med hundene på tur sommer som vinter, så denne dro til Trøndelag. Han har fått en ivrig eier, og er godt i gang tross sin unge alder, og tilbakemeldingene har vært gode. Så det blir artig å følge han fremover.

Høsten 2022 på DM Hadeland blir hun nr.2, og er dermed kvalifisert for NM i Nordmarka. Leea hadde ikke sine beste dager under NM dessverre, men slik er det å holde på med hunder, alt kan skje.

På utstilling har Leea som best Excellent.

Sommerhilsen til dere alle.
Mvh
Bent Rasmussen

Leea som valp.

Posted in Månedens hund.