Månedens hund april 2020. N.S. Jch Ruskametsän Loken Hessu Fi41447/16

Etter at Nord. jch., Such. Ajolumen Rølli dro til de evige jaktmarker, måtte jeg kaste meg rundt og finne en erstatter. Det blir ikke lett tenkte jeg, men kontaktet noen finske venner og fikk tips om et kull i Pello, Nord-Finland. Jeg og en kompis bråbestemte oss og reiste oppover. Vi hadde avsatt noen dager slik at vi fikk oppleve noen loser der oppe.

Det ble en valp fra Ruskametsän Kennel, Pello. 

Hessu viste bra takter allerede første sesongen. Så mye at han overbeviste meg om at han kom til å bli en meget og hund, godt over middels jakthund.

Jeg husker spesielt to loser oppunder jul 2016, da var han ca 6 mnd. Han tok ut hare på noen dager gammel snø og jaget ca 700 m rett ut, så ble det et lite tap, så kom han samme spor tilbake med forsiktig målbruk. Jeg tenkte mitt, ”nå jager han på bakspora”, men nei, der hadde pus kommet nøyaktig samme spor tilbake. Det jeg så der likte jeg godt, men en gang er ingen gang for meg.  Noen dager senere gjentok det samme seg, Hessu tok ut hare, losen gikk ut ca 1 km og der turet losen i over 1 time. Så ble det et lite tap og Hessu kom jagende på losstrengen som han hadde dratt avsted på. Jeg skeptisk, men der kom pus i samme spor med Hessu etter. Da ble jeg overbevist om at denne var noe å satse videre på!

Høsten 2017 gikk han til 2x 1. ÅP (ca 17 mnd. gammel). Da var han virkelig klar for EP, og jeg meldte på 2 prøver, men disse ble dessverre avlyst.

Høsten 2018 fortsatte like bra.  Han ble N.S. JCH og var med på DM som yngste hund. Han ”kjørte inn” en meget god 1.pr. dag en, andre dagen ble det drittføre og ikke uttak.

2019: DM Hurdal, 1. EP og ble nr. 2. Yngste hund på NM 2019, Vestoppland. Var uheldig dag en og tok haren etter 94 min, men full tid andre dag, 1. EP.

Konklusjon:

N.S. Jch. Fi41447/16 Ruskametsän Loken Hessu

Mor:  CIB KVA FI MVA S KVA  Ruskametsän Kata           

Far:     SE MVA SE KVA Vidstiges Loke

På Utstiling; exelent

Premiering på prøver: 2 x1. ÅP, 4 x 1. EP, 2 x 3 EP.

Hessu`s sterke sider er:  Han er en meget ”sunn og frisk” hund, det vises på hans meget  gode hårlag og sterke poter. Han har et kjønnspreget og særdeles hørbart mål. Jaktlyst og sporforfølgingsevne og tapsarbeide er meget bra. Innehund.

Minus: Han er vanskelig å koble, men det beror vel mest på eier som har for lite erfaring 😉

Posted in Månedens hund.