Månedens hund i november 2023 – N J(D)CH N UCH Sandåsfjellet’s Matti

N J(D)CH N UCH Sandåsfjellet’s Matti NO38162/18

født 22.03.2018

Eier: Ivar Omsted, Bardu

Oppdretter: Fred Vestby, Skjeberg

Mor: RR N J(D)CH Harefallet’s Tia NO34829/10

Far: FI JCH FIV-15 Alapörkän Fredi FI55133/11

 

Etter et par år uten harehund pga jobbsituasjon bestemte vi oss for å kjøpe ny hund vinteren 2018. Vi er bosatt i Bardu i Indre Troms hvor vintrene er lange og harde så vi trenger en hund som er robust ift snø og kulde. Har tidligere hatt både dunker, hamilton og finne, valget falt igjen på finsk støver basert på tidligere erfaringer.

Da jeg var lite kjent med miljøet sjekket jeg med avlsrådet og fikk anbefalte parringer. Valget endte med en valp fra Sandåsfjellets kennel og Fred Vestby, et valg jeg i dag er veldig glad for jeg tok. Har hatt flott oppfølging fra Fred som også har «pushet» meg til å starte på prøver.

Valpen vi endte opp med var en robust herre som vi kalte Bajas da han var ganske villstyring som ung. Han roet seg imidlertid veldig raskt når han ble eldre og er i dag den rolige sindige typen (helt til vi skal på jakt).

Dette er min sjette harehund og jeg skjønte tidlig at Bajas hadde talent i skogen. Allerede første høsten ble det skutt flere harer for han og innjagingen gikk veldig bra. Da jeg i utgangspunktet primært har hund for jaktens del var ikke utstilling og jaktprøve noe som stod høyt i fokus, men jeg ante etterhvert at Bajas kunne gjøre det bra da han har alle de egenskapene som er viktig for en god jakthund. Det tok litt tid før jeg fikk somlet meg til å melde han på jaktprøve og kom ikke i gang før senhøsten 2020 og nyåret 2021. Da ble det 1ÅP på begge prøvene og han var klar for EP. Da vi bor langt nord og det arrangeres få prøver fikk jeg ikke han på EP før i februar 2022. Han ble prøvevinner og hadde da i utgangspunktet jaktchampionatet, men manglet en prøve på barmark. Den tok vi i Trøndelag i oktober 2022.

Bajas sine sterke sider er enorm jaktlyst, evne til å ta ut og ikke minst fysikk. Han er enormt sterk og utholdende og kan jobbe knallhardt dag etter dag selv under tunge forhold med mye snø og bratte fjell. Dessverre ble det skutt et rådyr for han i ung alder hvor han kom inn på fallet, det har gjort at han til tider kan være litt for heit på klovdyr. Da det nesten ikke fins rådyr her vi bor er ikke dette noe stort problem, men jeg får heller ikke kontrollert hvordan han takler rådyr i dag og er spent på dette hvis vi skal stille på prøve i et terreng hvor det er mye rådyr.

Eksteriørmessig må man vel anta at Bajas har det rette utseendet og de rette formene. Han er stilt på utstilling tre ganger og har fått EXC. CK CERT 1.BHK BIR på alle tre utstillingene. Den siste utstillingen var NKK´s internasjonale utsstilling i Fauske i august og der oppnådde han EXC.BK 1.BKK CK CERT 1.BHK CACIB BIR og ble dermed også N UCH.

Bajas skal i år stille på DM i Trøndelag og er veldig spent på hvordan det skal gå, vi har trua og gleder oss veldig.

 

Posted in Månedens hund.