Månedens hund i oktober 2023 – N J(D)CH TL Solo Seppo

N J(D)CH TL Solo Seppo
Reg.nr.: NO54347/20
Født: 20.07.2020
Eier og oppdretter: Tom Lende
Far: NORD J(D)CH RR Slåttemyra’s Jarkko
Mor: NORD J(D)CH RR SE UCH Sandtjennåsens Leona

Første gang Seppo ble stilt på utstilling for å kunne starte på jaktprøve fikk han EXC.AK 1.AKK CK 1.BHK BIM. Etter at han ble jaktpremiert stilte jeg han en gang til, og da fikk han dette: EXC.BK 1.BKK CK CERT 1.BHK BIM.

Jaktprøvemessig debuterte Seppo på ÅP litt sent, for pga pandemien så ble de fleste utstillinger avlyst. Så jeg måtte vente en ekstra sesong før jeg fikk meldt på en jaktprøve siden han manglet en utstillingspremie før start på jaktprøve. Men han var jaktprøveklar allerede første høst/ vinter, for eksempel januar 2021.

Seppo er blitt stilt på jaktprøve 7 dager, og fikk ut hare alle dager og jaget til premieloser. Alle dager fikk han tildelt topp jaktlyst som er 15 poeng. På begge EP-prøvene ble han den eneste som oppnådde topp på jaktlyst alle dager, og ble aldri koplet før prøvetiden var over, og litt til, noe som jeg er veldig stolt av. Han har 100% premiering på alle jaktprøvestarter.

Egenskapene hans er ett enormt søk, sinnsyk jaktlyst og han har en drevfart fra 7kmt til 15kmt. Han er taus i fot og tap. Her viser han enorm stabilitet, noe som også kjennetegnet han allerede som 2,5-åring.

1×2 åp 2×1åp og 1×2 EP og 1×1 EP

Alle prøveresultater er oppnådd inneværende sesong og strekker seg fra oktober til februar 2022, og alle starter er på barmark. TL Solo Seppo oppnådde den store tittelen JCH på Vestlandet Harehund EP vinterprøve og ble også utnevnt til prøvevinner med hele 376 poeng.

Første dag jaget han inn 120 min tapsfri los og tilleggslos på 71 min med hele 197 egenskapspoeng. Dommer: Gunleik Hauge. Andre dag 120 +. Hadde vi ikke stoppet han da hadde han vel jaget enda. Dommer: Svein Olav Yndestad.

For en jaktmaskin er han. Selv om det kniper litt på kontakten, så har han oppnådd 15 i jaktlyst alle dager han har vært på prøve. Han ble koplet i full los i slutten av dagen hver gang jeg fikk koplingsordre av dommerne begge dager.

Selv har jeg mora Leona (Enja/Lynet) som jeg paret med Jarko, der det ble bare en valp derfor navnet Solo Seppo. Han ble veldig godt mottatt av familien min og vokste opp blant et 10-talls jenter i gaten, og utviklet seg normalt. Han var veldig aktiv og hadde et usedvanlig høyt og øredøvende mål for den alderen å være.. naboene var innom flere ganger i løpet av høsten for de hadde aldri hørt på maken til volum! Det ble mye lek og moro, og til dels sportrening fra første stund. Jeg elsker å lage sportrening for han, og han elsket problemløsninger som vi ga han.

Allerede første høst ble han med et par uker på jakt i Rendalen 3,5 måneder, og fikk sine første bjeff etter haren på veiposten og var med på flere harefall med Lynet. Jeg hadde det veldig travelt den høsten på jobb, så det ble få turer med han frem til desember, men da slapp jeg han hver dag i 2 uker i strekk, og på det tidspunktet var han 5,5 måneder gammel.

Han startet med den første lange losen desember 2020 med 105 min etter rev som jeg var overbevist om var hare… Da var han ca 5,5 måneder gammel. Dagen etter 24 min til sammen på en hare, 33 min los på hare neste dag og nesten 70 min på hare tredje dag, og det var ikke mange dager i skogen før det ble premieloser nesten hver gang. Han jaget sakte, og fikk da masse små tap, men mistet ALDRI hodet og tok som regel alltid igjen.

Et veldig nøyaktig og himla godt hørbart flertonig mål er et godt kjennetegn på Seppo. Fra 23. desember 2020 til 23. januar ble det 16 slipp på en måned og 15 uttak på hare, han er ufattelig god til å finne disse harene. Han jaget seint og sikkert med noen fantastiske øyeblikk med nydelige musikk, men kom fortsatt fort på etterskudd, en selvfølgelighet til alderen å være. Han er litt treg i tapene på dette tidspunktet, men tar som regel alltid igjen, og det er ikke snakk om å gi seg.

Etter hvert når jeg slapp Seppo i skogen var det med stor glede, for målet hans er klangfullt og «musikalsk» å høre på. Vinteren var preget av mye trening og litt varierende loser. I en alder av 6 måneder fikk han allerede sin tredje 120 minutter los etter 23 slipp. Uttak på hare i alle slipp og masse losminutter allerede da er i mine øyne imponerende.

Han er til dels kontaktløs. Seppo har alltid hatt sterkt medfødt kontaktbehov som jeg har ødelagt under trening og jakt. Når en hund har så stor jaktlyst, glemmer den deg mer og mer for hver lange los den har. Sterk og svak sjølstendighet er jo veldig forskjellig fra hund til hund, og dette utvikler seg forskjellig, det vet vi, men Seppo har alltid hatt en veldig stor sjølstendighet og egenrådighet. Veldig nervesterk og tåler mye smerte. Jeg får ikke styrt han noe særlig, og det medfører at han er vanskelig å føre. Han har jaget alt som finnes, utenom ulv og bjørn! Samtidig så er dette noe jeg liker og verdsetter med en jakthund. Jeg er en av få som mener en såkalt jaktidiot er verdens beste hund. «Rovdyret» og «villhunden» er kallenavn han har allerede blitt oppnevnt som. Jeg som egentlig ikke har så veldig lydighet på hundene, får virkelig prøvd meg på denne egenrådige råtassen som jakter med høy intensitet. Jeg får hjertet i halsen hver gang jeg får koblingsordre av dommerne! Selv om jeg der og da ikke synes det er så morsomt, er jeg glad for at den trøkken og faenskapen han har, finnes.

Tusen hjertelig takk til alle som har fulgt meg og støttet meg med varme og gode ord fram til denne dagen. Og tusen hjertelig takk til alle dommere som har bidratt og stilt opp for at Seppo har lykkes. Jeg har store forventninger til han videre denne sesong, og har som delmål sesongen 23/24 å reise både til Sverige og Finland for å stille på jaktprøve, og er vi heldige så kommer vi kanskje med på DM og.

Mvh Tom Lende

Posted in Månedens hund.