Månedens hund i mai 2023 – N SE J(D)CH RR Hemplias Freia

N SE J(D)CH RR Hemplias Freia NO56127/20

Far: FI JCH FI UCH Saukkoniemen Ara FI16138/15
Mor: NJCH NUCH RR NMEP-19 Ilebekkskogens Milli NO37104/15
Eier: Rune Gjengedal, Anders Hodnemyr og Kjetil Nygård
Oppdretter: Torbjørn Bekkeli og Hilde Bakken
Prøveresultater: 2x1ep, 2×1 åp, 1×0åp.

Våren 2020, i en av mange, lange og trivelige, telefonsamtaler med Torbjørn Bekkeli, fortalte han om planen med å reise til Finland for å legge et tredje kull på sin Ilebekkskogens Milli. På den tiden hadde jeg en hannhund jeg ikke var fornøyd med, så jeg ba Torbjørn om å holde av en tispevalp til meg (da jeg tross alt, kjenner disse linje nokså godt fra før av).

Til tross for pandemi og nedstengning, gikk alt som planlagt og i november 2020, kunne vi hente Freia på Ingeberg. Hun viste seg som en tillitsfull og trivelig valp, ungene elsker henne og hun ble raskt familiens midtpunkt.

Freia er første «høstvalpen» vi har hatt, så vinter og vår ble brukt til å gjøre henne skogsvandt uten noe videre stress og mas. Når så første ordentlig høsten kom, var spenningen stor for å se hvordan dette «emnet» skulle være. Det første vi beit oss merke i og som har fulgt henne, er tapsarbeidet. Helt fra første losen har hun hatt en veldig fin ro, lagt seg fint på tapet og effektivt ringet seg utover. Dette medfører igjen, at det ofte blir effektive loser.

Prøvemessig debuterte Freia på ÅP 16 mnd gammel, fint snøføre og se til, men vitringen var nok ikke den beste, så hun måtte virkelig jobbe for det. Men det endte med 1 Åp og en liten tilleggslos. 2 prøvestarten noen dager senere, var på barmark på Vestlandet og også her ble det en 1 pr, denne gangen på barmark. Videre var vi påmeldt 2 eliteprøver, men snødybder og corona sykdom, satte stopp for disse.

Når høsten så kom igjen og Freia bikket 2 år, var det med glede at målet hennes var blitt mye mer klangfullt og «musikalsk» å høre på. Høsten var preget av mye drittvær og litt varierende loser, men vi meldte på EP i starten av desember og tok turen til Rogaland. Første dag dreiv Freia 120 min etter et raskt uttak. Dag 2 ble mer nervepirrende, – 10, barmark, «fot overalt» og uttaket lot vente på seg. Da eieren nær hadde gitt opp og det befriende beskriket endelig kom, hadde hun ikke mer tid av veien enn at dette måtte gå på skinner, om vi i det hele tatt skulle ha mulighet. Heldigvis gikk det bra og Freia avsluttet med en flott los, som varte til langt etter prøvetida, før det ble kobling.

Sesongens store mål om Njch var nå oppnådd og vi begynte å skule utover landegrensene, mange kompiser hadde planlagt turen til Eksjø. Skal ærlig innrømme at skepsisen var nokså stor, til å reise til Sør-Sverige, veier, gårdstun, villsvin, uendelig med rådyr og disse brune harene som Freia aldri før hadde sett. Men, den som intet våger, intet vinner. RR blei fikset i en fei (her har hun vært usedvanlig grei å ha med å gjøre) og påmeldingen blei sendt. Vi kan vel ikke si annet enn at vi var heldige med værgudene, da de skjenket oss noen cm-snø et par dager i forkant av prøva. Likefult, mellom foringsplasser, rådyr og villsvin i Småland, drev Freia inn sin 1 ekl og sikret seg også sitt Svenske Jaktchampionat, allerede før fylte 2,5 år 

Hva fremtiden vill bringe vites ikke, men muligens prøver vi oss på en tur til Finland om utviklingen fortsetter og vi skal vel heller ikke se bort fra at det kan bli valpekull.

PS. Freia har forøvrig 4 andre helsøsken, som i løpet av sesongen ble Eliteklare med 2×1ÅP. Så det er vel ingen tvil om at denne kombinasjonen har slått til.

Posted in Månedens hund.