Månedens hund i september 2022 – NUCH SG Nita

NUCH SG Nita NO 39288/19
Far: J Roosgårdens Jäger SE 51273/2015
Mor: N SE UCH N JCH Högbroens Röti (Siri) SE 39451/2014
Eier: Tom Espen Trangsrud
Oppdretter: Sven-Tore Granlund

Da jeg fikk vite at Jäger skulle parres med Röti (Siri) fikk jeg lyst på en valp etter denne kombinasjonen. Jeg kjenner veldig godt til Jäger og hans kvaliteter som harehund siden Jäger er eid av min bror. Jeg har mange timer i skogen hvor jeg har sittet og hørt på en del loser av han, og jeg var veldig fornøyd med hvordan han arbeidet. Med andre ord så er Jäger en jevn over god hund. Innerst inne håper jeg fortsatt at min bror tar med Jäger på prøver så han får de titlene han burde hatt. Vi i familien var så heldig og endte opp med parringsvalpen i kullet etter Jäger og Röti (Siri).

Nita ble født 12.03.2019. Det var tre tisper og 7 hanner i kullet. Det ble noen turer til Eidsvold for å titte på valpene. Mange flotte valper var det. Den dagen vi skulle plukke ut valp var det fortsatt ikke lett å bestemme seg. Valget falt til slutt på Nita. Hun var den som ville utforske verden, virket nysgjerrig, var uredd og hun som vi synes så eksteriørmessig finest ut. Vi så tidlig at Nita hadde det eksteriørmessige på plass. Hun har til nå oppnådd 8 x EXC, 6 x CK, 2 x Res.CERT,  3 x CERT, 3 x  BIR, BIG 3, BIG 4 og  BIS.

Turen hjem i bil gikk veldig fint. Da vi kom hjem tok hun turen rundt i huset og skulle sjekke ut alt. Tror ikke hun gikk glipp av noe! Hun slo seg fort til ro hos oss. 

Nita er en snill og rolig hund å ha hjemme. Hun har et supert gemytt. Det er aldri noe tull med Nita og det kommer sjelden en lyd fra hundegården. Hun gir ikke en lyd fra seg om det enten er en katt som er for nærme, eller det står en elg eller et rådyr i skogkanten. Hun er veldig snill mot alle hun treffer på sin vei, enten det er mennesker eller andre hunder. Eneste lydene som vi hører fra hundegården er når hun leker med vår andre finskestøver, Raitakullens Tiril.  

SG Nita viste tidlig jaktlyst og hadde sine første loser allerede første høsten, med varierende lengde. Jaktlysten er fortsatt stor. Hun er rask til å ta ut hare og har et bra hørbart to-tonig mål. Hun har god forfølgingsevne og jobber godt i los. Søk og tapsarbeidet har vært noe Nita stadig har forbedret og er nå ganske så bra. 

Nita har bare gått en åpen prøve. Den ble gått 21.02.2020. og resulterte i en 1 åp. Det var ikke med store forhåpninger jeg startet denne dagen. Dagen før var det fint føre og minus 10 grader. På prøvedagen var det +3 grader og yr, så forhåpningene var ikke store. Dagen begynte litt trått og Nita kom ikke i fot før etter lang tid. Da hun først fant fot så gikk det veldig fint. Hun jaget fint til tap, så ble det litt leting til hun kom på sporet igjen. Hadde noen små tap til før hun fikk skikkelig trykk i den siste halvdelen før full tid. Hun var ikke klar til å gi seg da hun ble koblet. 

I 2021 ble det ikke gått noen jaktprøver pga føreforhold og mitt eget arbeide. Vi håper på bedre føre og at det vil bli flere prøvestarter denne sesongen.

Nita har hatt en positiv start på årets sesong 22/23. Så nå gleder jeg meg til å se hva høsten bringer videre. Jeg har virkelig troen på en super tid fremover!

Ønsker alle en god jakt og prøvesesong!

MVH

Tom Espen Trangsrud

Posted in Månedens hund.