Månedens hund juli 2016. NO38893/13 NJCH NUCH RR Arnos

Født 13.03.2013.

Eier Kåre Usterud
Oppdretter Arne  og Mads Ottosen.

Mor: RR N J(D)CH Minni FIN45782/07
Far: NORD J(D)CH RR N SE INT UCH NORDMEP12 Bossmålas Dixon S54137/2005

Jaktprøveresultater : 2 x 1 Åp  1×2 Åp 1×3 ÅP, 1x1EP, 2x2EP, 1x0EP.
Utstilingsresultater: 3xBir + masse mer.

Sesongen 2015/2016 ble en super sesong med Arnos. Ble NJCH, Nuch og fikk godkjent RR og vant Hadelandsprøva, samt 3 x BIR på utstilling  og Årets Støver i Aust- Agder Harehundklubb 2015/2016.

Navnet Arnos er noe spesielt, dette skyldes at jeg synes at det også var svært spesielt at en 86 år gammel mann ved navn Arne Ottosen kontaktet meg for 3 år siden og ønsket at pare sin 5 år gamle tispe med Dixon.
Da jeg så stamtavla til hunden Mini, synes jeg at dette var en god ide, det vart ikke mange ukene før far Arne og sønn Torgrim, stod på tunet i Froland. Etter en kjøretur  på god 400 km. Minni ble stående i Froland i 3 uker, og maken til trivelig og rolig Finsk støver skal en lete lenge etter.
Derfor bestemte jeg meg tidlig for at jeg skulle behold valp etter Minni.. Og dette har jeg ikke angret et sekund på. Samtidig bestemte jeg meg at oppdretter skulle oppkalles derfor ble navnet Arnos.
Det var forresten Oskar W. Nielsen som plukket ut valpen, for meg. Det er vel ingen tvil om at Oskar kan Finskstøvere.

Jeg hadde bestemt meg for å drive Arnos litt langsommere en hva jeg gjorde med Dixon.  Dixon har fått B hofter og tror dette kan skylde har driving før han var 10 mnd. Med times loser i løs og tung snø.
Arnos har A hofte.

Arnos viste stor jaktlyst tidlig og hadde brukbare loser 6 mnd gamle.  Jeg vente med å starte han til han var nærmere 2 år, i januar og februar 2015. Da presterte han 2×1 ÅP og en 2 EP. (Masse regnvær etter 92 min los på skareføre, medførte at han ikke fikk NJCH i sesongen 2014/2015).

Arnos er en svært rolig og en hund med sterke nerver godt gemytt, noe han har arvet etter både mor og far.
Han har også arvet Ataksi genet etter faren og er således bærer. Dette til orientering til det som ønsker å benytte han i avlen. Tisper som skal pares med han, må være testes for Ataksi og ikke være bærer.

Jaktlyst er ekstrem bra,  meget godt søk, og god samarbeid og kontakt,  hørbart og klangfullt mål. Svært effektiv i fot og uttak. Drevsikker og taus i fot og tap. Litt uferdig i målbruket, holder litt igjen på vanskelig føre. Venter på at han skal slipp målet 100 %. Jager meget bra.

Han er 58 cm høyde. Frisk og sunn og har aldri vært behandlet av dyrlege. Dette har han nok også arvet etter faren, som aldri har vært behandlet hos dyrlege (nærmere seg 11 år og jeg har brukt han100% på jakt til slutten av årets jakt).
Arnos er godt bygd med gode labber.
Ser derfor lyst på fremtiden. Han ser ut til å bli en god arvtager til Dixon. Det skal vel mye til at jeg skal ha like mye flaks med Arnos som jeg har hatt med Dixon, men en vet jo aldri.

Arnos er nå lagt inn på handhundlista. Grunnen til at jeg har ventet, er at jeg ville være sikker på at han oppfylte de krav jeg stiller for at en handhund skal benyttes i avlen.  Det har han nå bevist.
I tillegg ville jeg avvente resultatet med hensyn til vedtaket om avlssperre.  Jeg var selv imot en slik sperre da jeg ikke kunne se noen hensikt i at denne ble innført.
Men jeg har bøyer meg for flertallet og har lagt denne saken bak meg, og lar demokratiet rådet. Håper at alle i finskstøver foreningen uansett standpunkt har lagt dette bak seg. Det som nå er viktig at vi alle i fremtiden jobber for felles mål, en sunn strek og frisk finskstøverrase.

Ha en god sommer, og ta godt vare på hundene, være godt forberedte til høstens jakt med godt trente hunder.

Posted in Månedens hund.