Månedens hund august 2002. NORD JCH SUCH RR Härkilas Ross I

Reg: S52116/94
Født: 14. 07. 94
Far: SDCH Kompis
Mor: Harehegnets Sita
Oppdretter: Lennart Davidson
Eiere: Terje Ouff og Magnar Lindstrøm

Ross er min første import, men ikke den siste. Magnar har importert hunder fra Finland med jevne mellomrom og har erfart at det ikke er noen selvfølge at hundene jager etter at de kommer hit til Norge. Spesielt er det med hunder fra Finland og rådyrjag. Suget etter å få en storjagerhar verket i kroppen i mange år. Så vi bestemte oss for å å lete etter en hund sammen.

I utgangspunktet ønsket vi oss en jaktpremiert tispe under 3 år. Det var vanskelig, men etter mange telefoner reiste vi til Finland og hørte på forskjellige hunder uten resultat.. En dag ringte Lennart Davidson til Magnar. Han ville parre sin schweizerstøvertispe med NUCH Tress som Magnar eier. Han fortalte og at han hadde en hannhund, SDCH med RR-certifikat tilsalgs, 4 år gammel. En uke seinere var bilen full av folk på vei til Sverige. Vi ville selvfølgelig høre på han. Ross imponerte stort på vanskelig føre, og på veien hjem var han en av passasjerene.

Vi fikk lite glede av Ross den første vinteren, men Magnar formante meg om å holde humøret oppe. ”En hund som skifter miljø trenger tid. Bare vent!!” sa han. Neste høst var Ross «vår hund». Han fungerte meget bra og serverte loser som en bare kunne drømme om. Ryktene om storjageren gikk over hele Dagalifjell da vi lå der og jakta.

Vi meldte Ross på 3 åpne starter. Resultatet ble 3 min på hare. Sånn kan det gå. Vi meldte på igjen, og etter det har det gått slag i slag. På eliteprøva på Leira ble den første haren skutt i losen og den andre dagen fikk vi samjag, men allikevel greide han 1. EK og ble NJCH. Det var herlig.

DM i Østfold: Ross dro fra skogen i full los og ranglet etter i løpsk buhundtispe. Så ble det 3. EK Vestold, 2. EK Nordmarka, og så bestemte vi oss for å prøve Ross i Finland. Han landet på 6 plass, hadde prøvas høyeste egenskapssum, og fikk skallpokalen.

Ross fikk 2.EK på DM i Vestfold siste året og kvalifiserte seg til NM. Å komme til NM var det store målet, men ble en skuffelse. Resultatet blåste bort. Han tok ut, jaget inn på snaufjellet og ble der med haren resten av dagen. Så det endte med en 18. plass.

Det blir antagelig ikke flere prøver med Ross nå, men vi håper på flere gode sesonger på jakt.

Ross var en ensom svale i kullet. Han har 3 kull etter seg på 2 og 3 år, og vi håper at han sprer det han har mellom ørene til neste generasjon.

Når en ser tilbake på årene med Ross og hva vi forventet, så har vi opplevd mye moro. Vi har fått høre manges meninger. Både positive og negative. De negative går mest på å importere disse dritthundene som svenskene og finnene ikke vil ha selv. Det kommer spesielt fra jegere som ikke har finskstøvere selv. Men det må en vel ta med på lasset.

Den beste enkeltprestasjonen som Ross har gjort var nok på Møbelprøva i Finland. Andre dagen der oppnådde han 120 losminutter og 29,5 egenskapspoeng av 30 oppnåelige. I tillegg fikk han skallpokalen for beste mål og målbruk. Det var bare helt enormt i konkuranse med 133 hunder. Til slutt vil jeg oppfordre de som har gode hunder med masse jaktlyst til å reise til Finland på prøve. Spesielt Møbelprøva er noe helt utenom det vanlige.

Ross har oppnådd følgende på prøve: 5 x 1. EK, 2 x 2. EK, 2 x 3. EK, 1 x 1. AK 1 x 3.AK, RR.

Jegerhilsen
Bakskjuldalene Kennel, Terje.

Posted in Månedens hund.