Månedens hund i april 2024 – RR N SE UCH N J(D)CH Tintonfjellet`s Teemu

RR N SE UCH N J(D)CH Tintonfjellet`s Teemu NO46716/21

Født: 23.04.2021

Eier: Tom Erik Skjærstein

Oppdretter: Tom Erik Skjærstein

Far: CIB NORD N UCH N SE J(D)CH NV Belger Du Nord Axel 

Mor: N J(D)CH RR Enya 

Vil starte med å si at det er hyggelig når en blir spurt om månedens hund og skrive litt om den (Dette ble jeg for ordens skyld forespurt om før jeg tok jobben som redaktør i Finskstøveren).

Teemu er av eget oppdrett og er fra det første kullet jeg hadde med finskstøver. Da jeg bestemte meg for å pare Enya begynte leting etter hannhund. Jeg ville ha en hannhund der jeg kom inn igjen på linjene etter Kilbackens Jaana som hun selv har i sine linjer. Har alltid hatt stor tro på linjeparing, og i Axel fant jeg ganske rette linjer bakover uten for høy innavlsprosent. Det ble et kull på 6 hanner som var veldig jevne i eksteriør og lynne. Jeg begynte å legge spesielt merke til Teemu når de var 3-4 uker. Han drev mye for seg selv og var aldri med de andre valpene når de sloss og kranglet, likevel virket det som han var Alfa i flokken. Når jeg begynte å ta med valpene til skogs ved 4 ukers alder (tar alltid med mine kull til skogs 2-3 turer i uka), viste han de samme egenskaper som hjemme. Han drev med sitt og utforsket alt nytt på egen hånd. 

Høsten kom, og jeg skulle endelig få begynne å slippe ham på hare. Han viste interesse for jakt veldig tidlig og hadde sin første los 4 mnd. gammel. Utviklingen gikk fort og jeg så han hadde mange av de egenskapene jeg liker. 7 mnd. gammel jaget han sin første 120 los, riktignok på kveldsslipp, men jobben må løses om det er kveld eller dag. Første vinteren gikk med mange fine turer, han utviklet søk og tapsarbeid raskt og ble en meget god viltfinner. Innkalling viste seg å bli et problem, lysten til å jage var mye høyere en lydigheten og det ble mange lange dager/kvelder i skogen. Sommeren etter gikk med til å trene dressur og innkalling. Nå kan han kalles inn i både fot og los. 

Høsten 2022 startet han på igjen med greie loser, så jeg meldte ham på 2 åpne prøver. Første prøven ble gått i regn og tåke med 2 fotarbeid som varte hele dagen uten noe uttak, 0 premie. Uka etter startet vi prøvedagen i -10 kuldegrader på barmark, først en revlos på 20 min før den gikk inn. Han fant harefot i neste slipp og denne gjorde han en god jobb på og ble innstilt til en 1 åpen. Det kom mye snø her tidlig og forholdene ble umulige, så det ble bare å vente til neste år for mer prøver og utstillinger. 2023 sesongen har gått veldig bra for Teemu. 1×3 åpen, 2×1 åpen og 1×1 EP, premiert på alle starter. Tok også RR prøve som gikk veldig greit da han aldri har vært noe interessert i klovdyr. Rev derimot synes han det er moro å jage hvis han ikke finner harefot. 

På utstilling har han også gjort det veldig bra med norsk og svensk UCH som resultat. Teemu ble årets hund i Vestoppland HHK 2023. Dette året er planen å få gått en EP-prøve i Sverige med ham, det kunne også vært moro og gått en prøve med fokus på rev.

             

 

Posted in Månedens hund.