Månedens hund i desember 2023 – N J(D)CH SE N UCH Andersnatten Tina Turner

N J(D)CH SE N UCH Andersnatten Tina Turner NO42034/19

Født : 29.03.2019

Eiere : Ole Ivar Bergan & Tron Ripel

Oppdretter : Bent Rasmussen, Hokksund

Mor : N J(D)CH Brynsåsen’s Noomi  NO40608/12

Far : SE JCH RR Baljåsens Nemo SE42122/2011

 

Etter noen samtaler på telefonen og med hjelp av Tron Ripel ble vi våren 2019 enige med Bent Rasmussen at vi skulle få kjøpe en tispe fra det kommende kullet til Brynsåsen’s Noomi. Vi var et par ganger i Hokksund og kikket på valpene etter hvert som de vokste til. Jeg var veldig bestemt på at jeg ville ha den mest selvstendige og frempå tispa, og det tror jeg vi fikk.

Fra valpestadiet visste hun hva hun ville, og jeg måtte raskt begrense skogturene uten koppel gjennom sommeren. 

Fra 21/8-19 ble det mange korte og lystbetonte slipp og første selvstendige uttak og harelos kom når hun var ca. 6 måneder gammel. Det hadde kommet litt snø på fjellet og jeg så at hun fulgte et harespor, etter 25 minutter hørte jeg noen usikre kvink som fort gikk over i los. Jeg fulgte på losen og etter 7-8 minutter ble det stille, og en meget fornøyd frøken kom meg i møte. Der satte jeg meg på stolsekken og var egentlig veldig fornøyd allerede, men etter kort tid kom gjentaket som gikk noen hundre meter før det ble tap i et hyttefelt, der jeg noe motvillig koblet henne.

Etter den første losen så hun seg aldri tilbake og det ble selvstendige uttak og los i nesten hvert eneste slipp de kommende ukene. Når vi kom til desember og Tina hadde blitt 8-9 måneder bestemte jeg meg for at det var nok for denne unge lovende tispa for i år, så det ble ingen flere slipp denne sesongen.

Vi har nå kommet til 25/8-20 og første slipp for året, det tok kun 10 minutter før haren måtte ut å strekke på beina, hun fortsatte der vi slapp året før.

Jeg hadde jobbfritak i august og september i 2020 pga jobb-bytte og vi bodde nærmest på fjellet i denne perioden. Det ble mange kvalitetsslipp og det ble mye jaging  –  sett i ettertid, så kjørte jeg henne kanskje vel hardt disse ukene. 

På grunn av oppstart i ny jobb fikk Tina nå nesten 3 ukers hvile. Mot slutten av oktober reiste vi på nytt til fjells og jeg forsto raskt at Tina virkelig hadde hatt godt av en lengre hvileperiode. De fleste losene var nå premieloser og flere ganger ble det 120min ++  hun var nå klar for jaktprøver. Tina ble eliteklar i starten på desember – hun var da blitt 21 måneder gammel. Meldte på EP i Telemark, men fikk ikke starte på denne prøven pga. Covid19 restriksjoner.

Tina ble N J(D)CH før hun fylte 3 år og i sommer ble hun Norsk & Svensk UCH.

Ble årets Finsk støver i Buskerud Harehundklubb i 2021 og hun vant Finskstøverpokalen 2023. 

Hun kommer fra et kull der det hittil er 5 søsken som er jaktpremiert, 4 i Norge og 1 i Sverige, tre er Nj(d)ch og to er Nuch, jeg vet at det også er flere søsken som også er på gang. 

Hun har alle de gode egenskapene som trengs av en harehund, men jaktlysten er kanskje den mest fremtredende egenskapen – den er enorm. 

Det er planlagt parring av Tina våren 2024, hannen som skal brukes er NM vinner i 2022 NO45290/16 Ts-Affi. 

Ønsker alle en God jul og et riktig godt nytt år.

 

Hilsen Ole Ivar Bergan & Tron Ripel

Dagen Tina ble norsk og svensk utstillingschampion.   

Tina med begge eierne dagen hun ble jaktchampion.

Posted in Månedens hund.