Månedens hund september 2017. Kira SE27092/2014

Eier: Jens Lundberg

Far : Buster SE26743/2014

Mor : Svenskbygårdens Vita S49062/2008

Oppdretter: Jonas Eklund

Resultat utstilling: CK. Cert.

Jaktprøve: Åp1 barmark, 1. premie rev, 69 egenskapspoeng.

Åp1 snø, 1. premie rev, 68 egenskapspoeng

Åp1, snø- trekt pga føre.

 

Kira er drøyt 3 år og har vist mange bra egenskaper, men kan forhåpentligvis utvikles enda mer. Jeg hentet henne fra Skellefteå, i Sverige.

Jeg har alltid hatt lyst å få til en ren revespesialist, og valget falt på Finskstøveren. Jeg var i kontakt med flere ulike personer inne miljøet og da det dukket opp en mulighet i Sverige med et kull som flere kilder hadde tipset meg om, var valget enkelt.

Kira kommer fra linjer som fra tidligere har vist stort interesse for rovdyr. Som valp, var hun en svært aktiv, hun viste interesse for alt, og var ikke redd for å prøve seg på de andre hundene hjemme. Pregingen begynte allerede som valp med revehale. Kira fikk gå korte spor etter halen og viste allerede på valpestadiet stor iver. Rundt 5mnd hadde hu sine første loser, disse var ikke lenger enn 20min ca. I starten var hu overivrig og loset på det meste uten å henge på mer enn et lite stykke, rådyr var nok garantert noe av losene, men når hun først fant rev forandret losene karakter. Da hun jaget rev blev losene lenger og grøvre. Når den andre sesongen startet, virket det som om det hadde skjedd en modning hos Kira. Det var ikke lenger los på alt mulig, søket hadde begynt å bli større, og det var plutselig mer målrettet arbeid for å finne rev, hun begynte også å rapportere når hun jaget inn reven, hun står derfor ikke særlig lenge ved hiet, men kommer rett tilbake til meg. Kira er ingen løs støver, kanskje litt for trang etter mitt syn, 100% ærlig, med mye fart. Hun har en tendens til å tilpasse søket etter forhold, men generelt så ligger hu ute på søk i dag på 10-30min beroende på om hun finner noe, hvis hun finner fot fortsetter hu der. Hu søker ut mot 600-800m fra meg. En av egenskapene jeg liker, er nettopp farten kombinert med overværssøket og målrettet interesse for rev, derfor kommer uttakene som regel ganske kort tid etter slipp, ulempen er at reven noen ganger blir overrasket og går fort i hi. Kira’s interesse for rådyr er så å si null.

Alt i alt er Kira en trivelig hund med MYE energi, med mulighet for å kunne slappe av når hun får beskjed om det. Vi håper på å finne en hannhund etter hvert for å kunne sette valper på Kira. Forhåpentligvis blir det noen små revejagere:)

Posted in Månedens hund.