Månedens hund februar 2016. SE51102/2011 NJ(D)Ch C.I.B. NUCh SUCh Belger du Nord Elsa

Mor: RR NORD JCH SUCH SV-08 Kilbackens Raju-Saaga S32455/2003
Far: NJ(D)Ch KK Raiko N23797/07 (NM-deltaker 2015)
Oppdretter: Trond Johannessen og Eva Ohlsson, Sverige
Eier: Per og Jonas Grahn, Bjørkelangen

Jaktprøver: 1 x 1.EP, 3 x 3.Ep, 2 x 0EP, 2 x 1.ÅP, 2 x 3.ÅP, 1 x 0ÅP, RR

Utstillinger: Norge: 9xCK, 3xCERT, 2xCACIB, 3xBIR. Sverige: CK, CERT, CACIB

Elsa kommer fra et kull på ti, hvor seks er jaktpremiert; tre er dobbeltchampioner og to er eliteklare. Hun har 17 jaktpremierte halvsøsken, bl.a. NORD J(D)CH RR NMEP-14 Belger du Nord Willy og NORD J(D)CH SE N UCH RR Belger du Nord Irma. Elsa kom til oss i september 2014, hun var da allerede NUCH og hadde 2 x 1. ÅP. Hun slo seg til ro og har fungert som et medlem av familien fra første dag. Som de to andre hundene i familien, kullsøsteren RR NJCh NUCh SUCh Ebba og en dvergdachs, bor hun inne og lever som en vanlig familiehund. Elsa har en fantastisk mentalitet, alltid glad, rolig og utadvendt.

Den første eliteprøven vi stilte på, var DM 2014 på Løten. Marianne førte Elsa, siden Per også deltok med Ebba. Veldig god første dag, med 120 minutter på nytt, vått snølag. Dag to fikk hun dessverre ikke ut, og det ble en 3. EP og en 13. plass totalt.  Neste eliteprøve var Østerdalsprøven 2014 hvor hun fikk sin 1. EP med 2 x 120, dog på snø, så det manglet en førstepremie på barmark for jaktchampionatet. Ambisjonen for 2015 var selvfølgelig å få på plass barmarkspremieringen. Første forsøk var damekampen på Viubråtan i september. Her ble det en 3. ÅP, og 4. plass totalt. I november sto DM i Østerdalen for tur. Første dag endte med 7 minutters vei jag før død tap på Tronsvangen. Dag to ble nervepirrende med til dels krevende nullføre og tre turer over toppen Fåsten før 120 minutter var oppnådd på barmark, endelig. Det holdt til en 3. EP og en 10. plass, og jaktchampionatet var i boks!

Elsa har et godt hørbart mål, nyansert målbruk og jobber rolig og fornuftig. Hun er taus i fot og tap. Den største styrken er kanskje sporforfølgelsesevnen, og at hun alltid vet hvor hun har tapet. I starten opplevde vi henne som litt for trangsøkt, men dette har utviklet seg til passe vide søk og selvstendig arbeid. Hun har god kontakt og er lett å kalle inn, selv i los. Hun har tilnærmet null interesse for klovvilt og bestoRR-prøven med glans. Hun har jagd rev noen ganger, men avslutter vanligvis da av seg selv. Hun har god jaktlyst, men når det blir krevende føre med mye snø kunne vi ønsket oss litt mer «råskap» på slutten av dagen. Kombinasjonen av en (etter vår vurdering) veldig god jakthund, flott eksteriør og et sjeldent godt gemytt gjør at vi har bestemt oss for å ha et kull på Elsa, slik at vi kan beholde en valp etter henne.

Posted in Månedens hund.