Månedens hund juni 2002. NoSJCH Sælsriset’s Tuppa

Reg: 00931/00
Født: 20.06.1999
Far: Elton
Mor: Myrholmens Anja
Oppdretter: Bo A. Sørli
Eier: Bo A. Sørli

Jeg kan fortelle sannheten om denne spesielle hund. Først vil jeg si at for meg er alt relativt. Med det mener jeg, hva har vedkommende som skryter av sine hunder hatt tidligere, hva er sammenligningsgrunnlaget og har han fulgt utviklingen fra de var valper?

Jeg har hatt en av de store, Sælsriset`s Tello, så når jeg skriver om Tuppa så er det ut fra dette.
Jeg synes at tisper ikke er så stabile som jakthunder, så derfor hadde jeg egentlig valgt meg ut en hannhund av kullet, NJCH Sælsriset`s Hero. Men det hadde seg slik at en av mine jaktkammerater mistet sin hannhund, og derfor lot jeg han få hannvalpen. jeg måtte derfor ta til takke med den siste tispevalpen i kullet.

Tuppa er min 7. CH-hund og min 10. jaktpremierte. Av disse er 5 stk av eget oppdrett!
Tuppa vist allerede tidlig (ALT ER RELATIVT), ca 7 mnd. gammel at her var det noe spesiellt. Første haren hun jaget hold hun på med i over 3 timer, og hun ville ikke gi seg. Jeg måtte etter og hente henne, hun hadde mange tap, men hun tok hele tiden igjen på tapet.

Tuppa`s sterke sider er raske uttak, meget stor jaktlyst og meget god «drevførmåga» Når det gjelder uttak så er det veldig ofte at jeg ikke har fått av meg sekken og ordnet meg til før beskriket kommer. Jeg er ikke av de som slipper i grålysningen, jeg er ofte med de andre jaktkammeratene litt før jeg slipper. Dette er kanskje litt av oppskriften for å få sikre og raske uttagere? Jeg kan nevne et par jaktprøver og raske uttak, på Leiraprøva`s første dag kom uttaket etter bare noen minutter. Det var nesten så jeg trodde det måtte være klaudyr, men plutselig åpenbarte det seg en kritthvit hare mot barbakken. Da tenkte jeg hvordan klarer Tuppa dette så ofte? Det ble full tid og 1. EP. På Garpenbergprøven i Dalarne som Tuppa vant var det også raske uttak. Andre dagen sa jeg til dommeren at det skulle være artig å se hvordan hun greide disse raske uttakene. Vi fikk se at hun kom i fot og tenkte at nå skal vi se hva hun gjør, men hun slo en stor ring og etter 2-3 min.kom beskriket. Full tid og prøvevinner med 1.EP. Vi så haren tilsammen 20 ganger i veien, men det gikk tapsfritt. Dette var en av de store dagene, vi var 5 stykker som opplevde dette og det ble filmet med video. Dommerkonklusjon ble: «En ærlig ungtik med fint tonlæge og inslag av grøvre skall. En frøjd at døma.»

Jaktlyst og uttak minner mye om Tello. Når jeg slipper Tuppa, så er det som å strekke en strikk til bristepunktet og klippe den av. Hun viser søkglede og hun vil jakte!

Når det gjelder «drevførmågan» så er hun sikrere enn Tello var ved samme alder. Tuppa var NSJCH før hun var 2 1/2 år, og ble NSDCH før hun fylte 3 år.

Hun er ferdigcertet i Norge og på 3 utstillinger i Sverige har hun 3xBIR, 3xcert med CACIB. Tuppa ble klubbmester i Hedmark sist sesong, og hun ble ÅRETS FINSKSTØVER under 3 år i Norge 2002.

Når det gjelder gemytt så er det helt herlig, hun er både ute- og innehund.

Når det gjelder mål og målbruk, så er hun flertonig og heller trang. IKKE LØS slik jeg fikk høre at det gikk rykter om på årsmøtet. Det gleder meg alltid når noen begynner å snakke negativt om hundene mine, for da vet jeg at andre har oppdaget at det er noe stort på gang. «Alltid retar det nån» bruker jeg si til jaktkammeratene mine.

Dersom alt går etter planen så skal Tuppa få muligheten på prøve i Finland kommende sesong. Hun har også valper etter seg med Alapørkan Hiski, og disse viser meget bra tegn. Tuppa skal parres våren 2003 med en hund som passer til hennes linjer.

Jeg ønsker alle finskstøvereiere lykke til med hundene sine, for jeg vet hvor herlig det er å ha en riktig god hund.
FINSKSTØVERHILSEN
BO

Posted in Månedens hund.