Svenske SM 2014

FFN medlem og Norges-venn Jörgen Nyberg fra Delsbo  var kvalifisert til årets SM i Västernorrlands Stövarklubb med sin hund Villiporun Kusti
Kusti lå på andre plass sammenlagt etter første dag med full tid og 1.premie. Andre dagen krøp haren inn etter 69 minutter og Kusti måtte greie seg med en 3.premie den dagen.
Til sammen holdt det til en 2. EK og en 3.plass i SM. Ikke hvert år vi har et FFN medlem på pallen i SM

Med sin mörka stämma och på klingande reselemål förkunnade Ordförande i västernorrlandsstövarklubb Henrik Kåren under onsdagskvällen svensktmästerskap för stövare invigt och hälsade star-tande hundekipage, funktionärer, domare och publik välkomna till SM och hotell Hallstaberget som fick agera förläggning, och inte vilken jaktkoja som helst utan ett fyrstjärnigt hotell.

Torsdagsmorgonen inleddes med frukost och senare samling i lob-byn på hotellet för domare, vägvisare och hundekipage för avfärd till provområdena. Vädret denna höst morgon var till synes nästan perfekt med någon enstaka minusgrad på provrutorna, och klarblå himmel, dock visade det sig att vinden skulle vara lite friskare än optimalt och ställde bitvis till det lite för framförallt hörbarheten, de minusgrader som också slagit till på morgonen var troligen även dessa lite förrädiska då nattslagen högst sannolikt frös in på morgonkvisten. Dagen gick och rapporter ramlade in för att sen presenteras live hos Jakt Journalen, och när krutröken lagt sig hade 2 hundar tagit på sig ledar tröjan inför dag två genom att driva 120 min, tätt följd av årets vinnare som för dagen fått ihop ett andra pris, bakom sniffade flera hundar med tredjepriser och tävlingen levde i allra högsta grad inför dag 2.

När alla hundar, domare, förare, publik och vägvisare och inte minst markfogdar som under dagarna på alla rutor stod för korvgrillning och kaffekokning till tillrest publik på ett smått fantastiskt sett kommit tillbaka till hotellet så var det dax för kollegium och lottning innan aftonens 3 rätters middag skulle intas, med tal från sponsorer och stövarentusiaster, historier, sånger och trevlig stämning in mot fredagen och grand final.

Fredag morgon och man kunde knappast tro på bättre väder än un-der torsdagen, men Diana hade tydligen sagt till på skarpen till de gudar som har hand om vädret och solen lyste från klarblå himmel, vindstilla och någon enstaka minusgrad, det skulle med andra ord bli en spännande dag i Sollefteå skogarna. Och spännande skulle det bli ända in på mållinjen då rapport om att Wahl-bos Gullan drivit sin hare till ett första pris och därmed fått ihop till en elitetta över de två tävlingsdagarna. Villipuron Kusti som låg som tvåa dag ett hade enligt rapport fått en hare som valde att krypa under en sten och jakten på en ny hare inledes, Åives Sirpa som var ledarinna från första dagen tog upp sent, och rapport om att hon passerat ett tred-je pris kom in, utgången var således ovis och spänningen total.
Men när krutröken lagt sig och klockan slagit 15.00 så stod det klart att finskstövartiken Wahl-bos Gullan stod som Svensk mästare 2014 efter att som enda hund ha presterat en elitetta, en strålande glad ägare i Mikael Johansson fick ta emot segertäcket under höga applåder. Som tvåa blev Åivets Sirpa, och Villipuron Kusti som inte fick upp någon mer hare slutade 3a. Bakom skuggade flera hundar som gjort fantastiska insatser under dagarna och bara enstaka minuter och egenskaper fick skilja flera hundar åt.
Ett väldigt trevligt sm med duktiga hundar och trevliga människor i fin miljö med härligt väder.

Grattis Wahl-bos Gullan till titeln Svensk mästare 2014 och ägaren Mikael Johansson! 
Resultatliste for SM ser du her: SM result. 2014.

Posted in Nytt fra Finland og Sverige, Resultater utland.