Månedens hund april 2022 NJ(D)CH Frøya

NJ(D)CH Frøya NO50717/18

Far: J(D)CH N SE UCH RR Finnørjes Teemu

Mor: NJ(D)CH Finnelia’s Bjuti 2

Eier: Arne Christian Aasland

Oppdretter: Ole Erlend Sandsmark

 

Vinteren 2009 tentes en flamme, en glød som ikke ville slippe taket. Jeg fikk for første gang oppleve en finskstøver i skogen. Sommeren 2018 gikk drømmen i oppfyllelse.

Etter å ha vokst opp med elghund, drever og beagle så er Frøya min første støver. Frøya kom til Trøndelag august 2018. Hun kommer fra ett kull på 5 valper, hvorav 1 er NJ(D)CH og 2 av dem mangler 1. elite på sine jaktchampionat.

Som valp var Frøya rolig og enkel, har hele tiden vært en rolig og enkel hund under ungdomstiden. Hun ble tidlig skogvant og det ble mye lek og morro med både pinner og kongler utover sensommeren og høsten.

Ved ca 6 måneders alder fikk jeg for første gang høre Frøya i skogen og det gikk tidlig opp for meg at denne hunden hadde med seg alle de riktige egenskapene. Frøya er vel det jeg vil kalle sta i skogen, gir seg aldri. Hun er ærligheten selv og evner å holde det gående. Hun har et herlig mål (i mine ører) og det er morro å sitte og høre på henne i skogen.

Høsten 2019 startet vi sesongen med en tur litt nordover i landet. En uke som skulle vise seg å bringe mange store opplevelser både for meg og Frøya. Første dagen tar Frøya ut 4 harer og den siste felles med en liten tåre i øyekroken. Dagene går slag i slag og siste dagen før hjemreise jager Frøya for første gang til full tid å jeg avslutter det hele.
Lenge ble vi sittende oppe på en lundingstomt i enden av en fjellveg å bare nyte. Ett øyeblikk, det å ha opplevd en kjempe prestasjon av en unghund.

På sin første jaktprøve ble det full tid, 1 åp med 69 egenskapspoeng.
På åpenprøver har hun 2×2åp og 3×1åp

Frøya ble påmeldt eliteprøven i thhk sesongen 20/21, men denne ble avlyst så vi måtte vente til høsten 2021 før vi fikk stilt på nthhk sin eliteprøve på Snåsa. Frøya ble her prøvevinner med 404 konkurransepoeng.

For meg er dette drømmen fra 2009, drømmen om ei go harebikje.
Vi gnur på videre, og satser på å besøke våre naboland også.

En hilsen fra hareskogen,

Arne Christian Aasland

 

I bakgrunnen Frøyas lekegrind

 

Posted in Månedens hund.