Månedens hund februar 2020. NO43535/18 Matoma

NO43535/18 Matoma

Født: 30.04.2018

Eier: Thomas Kristiansen, Granittvegen 19, 2230 Skotterud

Oppdretter: Hemplias Kennel v/Torbjørn Bekkeli og Hilde Bakken, Ingebergsbakken 10B, 2323 Ingeberg

Mor: NO37104/15 NUCH NJCH NM-EP19 RR Ilebekkskogens Milli

Far: SE42124/2011 SJCH RR Baljåsens Scott

Jaktprøver: 2×1 ÅP, RR, 100% jaktpremiert

Utstillinger: 1xVery Good ved 15 måneders alder

 

Da jeg var på utkikk etter valp, var jeg tidlig ute med å reservere en valp hos Torbjørn og Hilde høsten 2017. I februar 2018 var jeg med Torbjørn og Hilde ned til Åmål i Sverige, og paret Milli. Jeg fikk 2. valget på hannhund og det var med stor spenning vi ventet på valper. 8 tisper og 2 hanner ble født 30.04.2018. Etter et besøk hos de 4 uker gamle valpene, var det noe jeg falt for ved den «lille mørke», og jammen ble det ikke han som flyttet til Eidskogen St.Hanshelga 2018.

Matoma var med oss på Norgesferie den første sommeren. Det var en spesiell krabat som tok livet med ro, enten det var i bilen, på ferge, på gåtur eller hotellovernatting. I Nord-Norge fikk han også se sin første hare ved 3 måneders alder, men lite skjønte han da at det skulle bli verdens artigste syssel.

Det var mange skogsturer fra 5 måneders alder, for lek og tilvenning. Jeg husker spesielt en episode da et rådyr reiste seg opp på 30 meter, og raggen sto som på en sint hund. Dette har i senere tid vist seg å være «skumle» dyr for han. Han har helt siden han var født fremstått som naturlig klovdyr-ren, siden vi også jakter i terreng nær «bygda», hvor bestanden av rådyr er stor.

Matoma hadde flere loser i hegn fra 7 til 9 måneders alder, og ved 10 måneders alder kom den første skikkelige losen i de dype skoger. 55 minutter uten noterbare tap ble fasiten den dagen, og med oppdretter på telefonen ble vi enige om at dette måtte det da bli bikkje av. Den vinteren ble det ikke mer jakt.

Spenningen var stor da vi 20. august satte kursen til fjells for trening. Matoma imponerte fra første stund og det var flere premieloser allerede i august. Vi trente utover høsten, og i november skjønte jeg at han virkelig var klar for å «bryne» seg på jaktprøver. I første del av desember var 2×1.ÅP med høye egenskapspoeng i boks. RR ble også godkjent, noe jeg er sikker på at er medfødt i hans tilfelle.

Matoma sine sterkeste sider er evne til uttak og «å holde haren i gang». Han har også ved flere anledninger imponert med jaging på vei. Selvfølgelig er det mye å jobbe videre med rundt en 20 måneders gammel hannhund, men vi har tiden fremfor oss.

I skrivende stund står eliteprøvene «Eksjøprovet» i Sverige og «Trøndelagsprøva» for tur, så jeg krysser fingra for en artig fortsettelse med Matoma.

Thomas Kristiansen

Posted in Månedens hund.