Månedens hund august 2019. Nordic UCH N DK UCH Engeråsens Lisa NO46108/17

Far: N J(D)CH Solstrimmans Finn-Lejo SE24931/2011
Mor: C.I.B. N SE UCH N SE J(D)CH RR Belger Du Nord Elsa SE51102/2011
Eiere og oppdrettere: Per og Marianne Grahn, Engeråsen Kennel

I 2014 var vi så heldige å bli eiere av Belger Du Nord Elsa. Etter hvert som hennes egenskaper ble dokumentert i utstillingsringer og på jaktprøver både i Norge og Sverige, ble vi enige om at vi ønsket et avkom etter henne. Vi tok fram vårt gamle kennelnavn fra tiden Marianne og hennes mor drev med oppdrett av spaniels, og etter mange timer på dogweb og hunddata, samtaler med både avlsråd og erfarne oppdrettere og ikke minst en jaktdag hos Bjørn Erik Ottoson på Nes i Hedmark, falt valget på N JCH Solstrimmans Finn-Lejo som far til kullet.

Lisa er Engeråsens førstefødte finskstøver, og fikk kallenavnet The First Lady: Det ble ganske tidlig klart at det var henne vi måtte beholde.

Vi tror på å jobbe mye med hundene fra starten, og allerede fra 8 uker ble hun presentert for harebeitinger, skog og fjell. Hun forsto tidlig at hun var harehund; fire måneder gammel kom de første valpeklynkene på hare. Sønnen vår skøyt den første haren for henne etter 40 min los dagen før hun var et halvt år, og i slutten av februar 2018 hadde hun sin første 120 minutters los, ni måneder gammel.

Spenningen var stor i august 2018 med ny sesong. Men Lisa viste at hun ikke hadde glemt kunstene fra året før, og hun gikk derfor sin første jaktprøve i midten av september 15 måneder gammel: 1.ÅP barmark. Neste jaktprøvestart ble i starten av desember med 1.ÅP snø. På grunn av både snømengder og etterhvert skare ble alle eliteprøvene på Østlandet avlyst, så eneste sjansen vi fikk var bevegelig eliteprøve på Sørlandet HHK i slutten av februar med krevende føre. Det ble ikke full klaff, men Lisa oppnådde en 3.EP og ble nr. tre på prøven i en alder av 21. måneder. Nå venter vi i spenning på høstens jaktprøver for å jakte 1.EP og jaktchampionatet.

På utstilling har Lisa oppnådd mye tross ung alder. Hun tok sitt første CK 11 mnd. gammel, og ble i en alder av 24 mnd. norsk og dansk utstillingschampion, med både Nordic cert og CACIB i begge land. I juni dro vi til Sverige og Lisa vant det svenske certet og sitt tredje nordic cert, og oppnådde med det som første finskstøver tittelen Nordic show champion (Nordic UCH).

Lisas kullsøsken har startet godt, og hun har en kullbror i Sverige som var eliteklar 19 mnd. gammel. Hennes beste jaktegenskaper er meget god sporforfølgelsesevne og tapsarbeid, et godt og kraftfullt mål og hun er helt tett i fot og tap. Vi kunne ønsket et litt videre søk, men tror det kommer med alderen. Hun har et herlig og rolig gemytt og bor inne sammen med oss som et familiemedlem.

Vi har allerede bestemt oss for å ha en valp etter Lisa, så vi planlegger derfor et kull på henne neste vår.

Posted in Månedens hund.