RÄVBOA-Provet

Text Kaj Ikola och fotografi Juhani Lappi.

 

I Tuurala byskola i Storkyro samlades en stor skara kvinnor ihop lördagen den 17 januari 2015. Det var inte frågan om någon syförening eller något Marttamöte. Nej dom här damerna hade nämligen samlats för att göra upp om det första genom tiderna i Finland arrangerade rävprovet som var endast inriktat för kvinnor och deras hundar. Reglerna för att ta del i provet var mycket enkla och klara. Nämligen till provet fick endast de hundar delta som hade kvinnor som ägare eller delägare och endast kvinnor fick funktionera som hundförare under provet. Männens roll under provet var att dom fick funktionera som chaufförer, fasttagare av hunden eller som prisdomare under provet denna dag. De deltagare som hade haft en längre resväg till Storkyro hade anlänt till provets centralplats redan under fredag kvällen för att övernatta i Norvalla, Vörå. Provet arrangerades av Palonkylän jaktförening i Storkyro. Som överdomare för provet hade lotten och äran tillfallit Juhani Lappi. På lördag morgon hälsade Juhani alla deltagare välkomna till provet och gick igenom rävprovsreglerna i korthet inför provet. 11 kvinnliga hundägare runtomkring vårt avlånga land hade anmält sig till provet. Provmarkerna var noga valda och detta hade Simo Saarenmaa och Raimo Väisänen som var ansvariga för provmarkerna lyckats bra med eftersom man kunde konstatera att i alla provrutorna fanns rävar och dessa hade rört sig under nattens tid. Efter Juhani Lappis tal så förflyttade sig ekipagen till de utlottade provrutorna, som befann sig i Storkyro, Lillkyro, Vörå, Oravais, Kauhava och i Härmä. Fredagskvällens och nattens hårda regnskurar och lördagens fortsatta hårda blåst underlättade inte hundarnas arbete under provet. Allt eftersom provgrupperna börjad anlända tillbaka till centralplatsen längst med dagen, kunde man inse att resultatnivån blev rätt så måttlig. Tre av hundarna hade lyckats med att driva till ett förstapris. Vinnaren fick med sig en fin rävboa(därifrån namnet på provet) hem som Juhani Lappi hade skjutit under en jakt från förra året. Viitamäen Melu och dess ägare Hannele Juntunen hade turen på sin sida i utlottningen med att vinna en Ultrapoint-pejl som Mikko Mäkipeltola (Mäksfox) hade donerat till provet. Under hela provets tid tyckte arrangörerna att stämning var mentalt avkopplande och avspänt. Deltagarna var mycket nöjda med arrangemanget av provet så arrangörerna lovade ställa upp med ett nytt prov nästa år som kommer att utspela sig den 16 januari 2016. Mängden av hundar kommer att hållas ungefär på samma nivå som i år, alltså 10 hundar plus föregående års vinnare om den vill försvara titeln från föregående år.

Palonkylän jaktförening och grundarna för Rävboa-provet Lena Salomaa, Juhani Lappi och Simo Saarenmaa

vill ännu tacka stort till köksansvarige Arja Miettinen, deltagarna, grannlagen som ställt upp med att donera provområden till provet och guiderna till dessa marker. Sist men inte minst vill arrangörerna tacka samarbetspartnerna Mäksfox-Mikko Mäkipelkola, POP Banken, Nutrolin-Nutrolin Sport vitamin tillverkare, frisörsalong-Anita Asuintupa och Koiravaruste- Valio hundfoder.

Resultat:

1. Jahtiluodon Tuuli ägare Merja Holvitie, Nystad KEAJ 1, 93,50 p.

2. Hepakan Hillary ägare Lena Salomaa, Vörå KEAJ 1, 90,00 p.

3. Jasu ägare Leena Kujala, Kauhava KEAJ 1 83,50 p.

4. Raju ägare Liisa Miettinen, Mörskom KEAJ 2 72,15 p.

5. Jakke ägare Henna Ruotsala, Kauhava KEAJ 2 64,60 p.

6. Hanski ägare Sanna Leppänen, Tuusniemi KEAJ 3 56,25 p.

7. Mantamainion Taika ägare Anita Asuintupa, Kauhava KEAJ 0 30,00 p. 
8. Santaperän Tilda ägare Tiina Tahvanainen, Kyrkslätt KEAJ 0 29,00 p.

9. Viitajoen Melu ägare Hannele Juntunen, Puolanka KEAJ 0 28,00 p.

10. Tiinun Vili ägare Pirkko Korpela, Halsua KEAJ 0 27,00 p.

11. Tapahan Helmi ägare Teija Luoma, Kauhava KEAJ 0 24,00 p.

Posted in Eliteprøver, Nytt fra Finland og Sverige.