Månedens hund september 2005. SUJCH Elvåsens Gry

I mars 2002 åkte jag tillsammans med min gode vän Leif Sandberg den långa vägen från Umeå i Norra Sverige till Charlottenlund i Värmland för att hämta två finska stövarvalpar. Med vår erfarenhet visste vi att vi kunde ställa stora förväntningar på våra valpar. Ett stort tack till Jon Randen som transporterat valparna till Charlottenlund. Vilka valpar handlar det då om. Jo det handlar om SUJCH Elvåsens Gry (INT UCH SNUJCH Bella-NUCH Mettäjuntin Sakke) och Jarro (FIN N JCH Mettäjuntin Ilona-NUJCH, SUCH Leo). Således två valpar med gott påbrå och som blev SUJCH före tre års ålder. En mycket bra resultat av vår resa.

Min Gry startade tidigt som jakthund. Redan vid tio månaders ålder var hon en duktig hund. Kan citera ett mail till uppfödaren Sam Samuelsen:
Förhållandena i lördags var rätt bra. -4 gr, 2 dygn gammal snö ( i och för sig rätt grovkornig ),
mycket med harspår och harstigar i det område där jag släppte kl 08.00. Gry försvann på en gång. Upptag 08.40. Drev till 09.05, därefter tappt. Efter en knapp tim gick jag mot tapptområdet och mötte Gry där. Mycke harstigar. Hon sökte på det område där jag tyckte att drevet slutade. Efter ett tag upptäckte jag varför Gry inte hittat igen haren. Den hade via en klippa tagit ett stort skutt in i ett med buskar täckt område. Här hjälpte jag Gry. Nytt upptag 10.15. Drev till 12.00 när jag kopplade på fullt drev (skulle bort under eftermiddagen).
Detta är väl ett av Grys bättre drev. Kanske inte det bästa. Jag tycker att hon redan fungerar som en erfaren tik. Ibland svårt att komma ihåg att hon bara är 10 mån. Hon har bra jaktlust och är trygg i skogen.
Vad gäller utställningar kan jag sammanfatta domarnas utlåtande på följande s.
57-58 cm av utmärkt typ. Välskuret vackert rastypiskt huvud. Rätta proportioner. Mörka ögon. Torr bra hals.
Utm öron, hals, rygg och kors.Välvinklad med utmärkt benstomme. Utmärkta rörelser, päls och färg.
Har av två domare fått en randanmärkning för något glesa tassar.
Gry blev SUJCH genom att bli provvinnare vid Kramforsprovet i dec 2004. Mitt mail till Sam Samuelsson:
Hej Sam,
Vill nu berätta att Gry är svensk UJ CH. Startade lördag/söndag på prov i Kramfors.
Nollgradigt med omväxlande skare och barmark. På de öppna ytorna bar det haren.
Gry gjorde en fantastiskt bra prestation och blev vinnare av hela provet.
Lördag: 120 min drev och 6 min tappt (berodde på att en annan hund kom in på drevet). 58 egenskapspoäng
Söndag: 120 min drev och 9 min tappt. Ett fantastiskt drev som gav hela 64 egenskapspoäng.
Således sammantaget 362 poäng.
Jag är naturligtvis fantastiskt nöjd med Gry. Mycket bra jakthund, snygg och en mycket trevlig hemmahund.
Nu är tävlingsprogrammet slut för detta år.

Gry har sedan haft en valpkull med 9 valpar som hon skötte föredömligt. Har själv kvar en valp. Har nu startat upp Gry för denna säsong. Allt ser bra ut, siktar på uttagningarna till SM. Om det inte lyckas detta år så har vi ju många kommande schanker eftersom hon fortfarande är så ung.
Med hälsningar från en nöjd Gottne, ägare av Elvåsens Gry

Posted in Månedens hund.