Månedens hund mars 2004. NJCH Tex

Reg: 00216/00
Født: 16.06.99
Far: NJCH Mikki 04302/94
Mor: NJCH Tyra 07869/96
Eier: Dag Inge Bjørkevoll
Oppdretter: Knut Homdrom / Arild Hestås
Da jeg ble spurt av formannen i Finskstøverforeningen Norge om å skrive litt om Tex, så er dette med stolthet noe jeg gjerne gjør. NJCH Tex 00216/00 er etter NJCH Mikki 0432/94 og NJCH Tyra 07869/96. Oppdretter er Knut Homdrom og Arild Hestås fra Gjerstad. Odd Frøshaug kjøpte noen valper av dette kullet. Jeg var så heldig å få kjøpe en av disse, det var Tex et kjøp jeg aldri har angret. Jeg begynte å drive Tex høsten 2000. Han var som unghunder flest nysgjerrig på alle lukter som fantes i skogen. Fugl. rådyr, hare og elg fikk gjennomgå så lenge motet holdt. Etter hvert ble han forklart med enkle ord hva vi skulle konsentrere oss om. Som ettåring var det kun hare Tex interesserte seg for. Han viste i ung alder enorm jaktlyst. Da han kun konsentrerte seg om hare kom resultatene ganske fort. Han førte mange tapsfrie loser og haran så vi ofte. Han var lett å skyte hare for. Høsten 2000 stilte jeg Tex på sin første jaktprøve 1 ½ år gammel. Da fikk han først 20 min. og dødtap på vei. En uke seinere prøvde vi igjen med atskillig bedre resultat. Tex oppnådde nå 120 min. og 190 poeng dette på barmark. Etter jul og med snø var det på tide å prøve igjen. Det gikk igjen over all forventning, med 1. premie og 184 poeng.
Året etter prøvde vi igjen i elite klassen. Første dag med –13 grader jaget Tex i 120 min. og fikk 190 poeng. Neste dag var det +6 grader og regn og det var umulig å finne hare. På denne prøven ble det 3. ep. Vi har prøvd oss på flere ep etter dette, men dessverre ikke lykkes. Jeg mener dette bare er tilfeldigheter da han har jaget mange gode loser for meg både før og etter disse prøvene. I 2003 DM Nordmarka ville vi prøve igjen. 1. dag tok Tex ut hare rimelig tidlig, han jaget etter dommerens og min mening meget bra. Resultatet ble 120 min. og 192 poeng. Neste dag gikk det enda bedre med 120 min. og 197 poeng og han var dermed kvalifisert til NM i Snåsa. Dette var for meg en enorm glede å få oppleve en prøve med landets beste hunder.

Torsdag kveld dro Ingar Kragtorp og jeg fra Hakadal, vi kjørte Dovre hvor vi overnattet. Spenningen var til å ta og føle på. Ingar var erfaren da han hadde deltatt i NM med hund før. Da vi kom fram til Snåsa ble vi mottatt på en hyggelig måte, på ”Trønderskvis”. Vi ble lovet mye hare i terrengene. Spenningen var meget stor da vi trakk dommer og terreng til 1. dag. Forholdene så også ut til å være de beste.
Vi slapp 1. dag kl.08.00 og fant fot ganske raskt, og kl. 08.25 var pus på beina denne losen gikk veldig opp igjen og mye på vei, så det ble en del tap. Tex jobbet seg til 120 min. denne dagen men hadde mye igjen inne. Vi bestemte oss etter full tid å prøve på en ny, vi slapp på nytt ca. 12.30 og Tex fant etter hvert fot. Så kl. 13.45 tok han ut ny hare og jaget meget bra i 120 min. med 2 tap på 7 min. Dette ga Tex 191 poeng og jeg var meget fornøyd. Da jeg kom inn til forlegningen skjønte jeg at samtlige hunder hadde jaget meget bra. Tex lå på en 9. plass etter første dag.

Andre dag begynte kanskje litt famlende, vi slapp Tex på noen jorder hvor haren hadde beitet mot bilvei. Da bestemte jeg meg for å koble og heller gå til skogs hvor harajakta hører hjemme. Vi fant fot ganske tidlig og Tex tok ut etter ca. 45 min. Denne losen gikk kjempefint i ca. 75 min. til det ble helt stille. En time gikk og jeg begynte å bli engstelig for at løpet var kjørt, men etter 78 min. tok Tex igjen med beskrik og jaget tapsfritt til 120 min. Vi koblet og slapp på ny hare som han tok ut ganske raskt. Tex jaget nå 120 min. tapsfritt og dette ga ham 197 poeng. Jeg var nå enormt spent på hvor langt opp på lista vi skulle komme. Tex fikk en flott 4. plass med 388 poeng. Dette var en uforglemmelig opplevelse både for Tex og meg.
Tex har også 1. åp på utstilling og han har aldri vært syk. Vi ser fremtiden lyst i møte.

Med jaktlig hilsen Dag Inge Bjørkevoll.

Posted in Månedens hund.