Månedens hund mai 2022 NJ(D)CH Alkärrets Birka

N J(D)CH Alkärrets Birka SE35471/2018

Far: Bergnäsets Morris SE36915/2013

Mor: RR SEJCH SEUCH Bossmälas Kreeta SE45051/2010

Eier: Terje Andreassen

Oppdretter: Arne Johansson

Jeg begynte å bli med på harejakt på 70-tallet med bestefar, far og onkel. Det ble jaktet med Dunker, Hygen og Haldenstøver av variabel kvalitet. Videre ble det en Hamilton og Drever som var gode jakthunder. Min første Finskstøver ble NUCH KIRA 37366/92. Etter det kom NJCH HAMMERHJELS NINNI 06354/00. Så ble det svensketur etter NJCH RYDATALLEN’S NADJA SE31105/2010 som fikk lymfekreft og måtte avlives våren 2018.

Fikk da et tips om et kull hos Arne Johannson. Pratet med handhundeier Eva Franzen og kunne stå på valpeliste der. Begynte på 5. valg tispe, men fikk til slutt den jeg helst ville ha i og med Eva og Arne beholdt hannhunder. Det ble 10 valper solgt i Sverige, Finland og Birka til Norge.

Vi reiste til Småland, 1260 kilometer tur retur rundt St. Hans tider for å hente Birka. Begynte først å gjøre henne skogsvandt utover sensommeren. Hun hadde sin første los i harehegn 4 og en halv måned gammel. Noen småloser utover høsten med et tett og intensivt mål. Deretter begynte vi høsten 2019 med noen gode loser. Litt varierende utover, men startet på noen åpne prøver etter jul med noe varierende vinterføre. Med 1×3 ÅP, 2×0 ÅP.

Høsten 20 gikk bedre. Jaget da mye godt. Ble 2×1 ÅP snø og 1×3 ÅP barmark. Deretter var det klart for EP 2021. Meldte på tidlig i Hurdal på Romeriksprøva. Dro over fra Land, Toten og ned Skruklia lørdag 2. oktober i et forferdelig regnvær og forhåpningene ble mindre. Kom til Sandnessæter og der var det flere som ikke hadde helt trua.

Dag 1

Jeg og dommer Rune Ullerlien dro i et terreng nord i Hurdalen. Nordåskampen og Ilsettkampen. Vi så på GPS’n at Birka kom ganske tidlig i fot inne ved en myr. Dette ble los som dro ut. Vi kom oss etter. Jeg så haren en gang og dommer to til tre ganger. En stor hare som gikk vidt. Etter 3-4 timer var det full tid. Jeg dro etter for å koble og dette var et godt stykke unna.

Dag 2

Dro igjen over Lygna og Skruklia om mulig i et enda verre uvær. Det bøtta ned. Skulle være med dommer Kenneth Stensrud rett opp for Sandnessætra. Der heter det Skjennumtjenn i Bjerke kommune. Begynte etter hvert å markere fot, men jeg hadde ikke trua. Men så kom det et voldsomt beskrik på en sommerunge, som hun holdt jevnt og trutt i gang utover dagen. Jeg så haren en gang og dommer to. 120 minutter los igjen. Begynte utrolig nok på en ny fot langt ut på dagen, men det ble for vanskelig. Hun ble prøvevinner og NJCH med 387 KP. Ellers var det kun en Drever som jaget en tredjepremie rådyr den dagen.

Har forresten jobbet litt med RR med henne. Begynner å nærme seg noe, men ikke 100 prosent. Hun har en 2-3 reveloser på høsten. Rever går som regel fort inn.

Birka har 3 jaktpremierte søsken. På utstilling har hun:

6x exelent (1 CK i junior)

1 very good

1 good

 

Mvh Terje Andreassen

 

Posted in Månedens hund.