Månedens hund november 2021 N J(D)CH Enya

N J(D)CH Enya NO32909/18
Mor: Skånmarkens Vilja SE27817/13
Far: N J(D)CH Karo NO43497/13
Eier: Tom Erik Skjærstein
Oppdretter: Kjetil Stubsveen

Jeg hadde flere Hamilton etter samme linje, men dårlig føtter og den siste med for dårlig jaktlyst vart det slutt på den linjen som min far og jeg hadde hatt siden 1970 tallet. Jeg kjøpte 2 Dunkere, mye jaktlyst, men var ikke helt fornøyd med alle egenskaper. Tinget på en paringsvalp etter Brynsåsen`s Jack ll til Tom Lyshaug som jeg har jaktet mye sammen med, den tispen gikk tom så da var det å vente til neste mulighet.

Rett etter nyttår i 2019 ringte Vidar Hagen som jeg har kjent siden jeg var smågutt og sa det var ei ung lovende tispe i Østfold med interessant stamtavle han anbefalte og prøve. Det var bestilt avliving på henne pga sykdom så jeg måtte bestemme meg fort. Noen kjappe samtaler med div som kjente til tispa og eier ble det klart at jeg skulle få kjøpt henne. Enya var litt nervøs og skvetten så jeg brukte et par uker hjemme for å bygge tillit med henne før vi dro til skogs. Det var 50-60 cm ganske løs snø så spenningen var stor da hun ikke var vant til snøføre, hun fulgte i trugesporene innover til vi kom på fot, da var det slutt på å følge meg, rett ut i fotarbeid og 30 min senere los som gikk i litt over en time før jeg koblet henne på et lite tap. Hun ville nok helst fortsette, men jeg tenkte det var nok første turen. Det ble flere gode loser utover ettervinteren, meldte henne på en prøve, men forholdene ble ubrukbare så det ble ingen jaktprøvestart.

Høsten kom og endelig var det august, spenningen var stor det var jo barmark hun hadde jaget mest på. Første slipp 21. august, ut i søk og fant fot 600 meter unna, 15 min på fot og los i 80 min med to små tap i vei før kobling. Enya innfridde forventningene. Det ble flere gode loser utover høsten. Det var tynt med hare i terrenget, men hun har stort søk så det er sjelden hun ikke finner fot, noe jeg synes er et av hennes store styrker i skogen i tillegg til godt tapsarbeid og lystig mål med god nyansering, hun har også enorm jaktlyst og utholdenhet. Det var tid for å melde henne på jaktprøve. Hun startet på 2 åpne prøver i september 2020 med 1. premie begge dager, 197 og 199 poeng. Startet henne så på Valhallprøva, det gikk ikke helt veien første dag med en hare som var veldig glad i å hoppe gjennom gjerder, det likte ikke Enya så godt etter at hun satt fast i gjerde 2 ganger tidligere på høsten. Resultatet ble en 2. Elite etter en god andre dag. Startet henne så på klubbmesterskapet i VHHK i slutten av nov, 14 minus og 15 cm krystall-snø i terrenget vi trekte var ikke lett, det ble bare 38 min med los før dø tap, fikk ny los kl 15.48 det ble litt for sent. Valgte å trekke henne da forholden i terrenget andre dag var like ille. Enya ble årets hund i VHHK 2020. Startet Enya igjen på Valhallprøven nå i høst, 1. dag var vanskelig med tørt føre og minus 11 grader, hun hadde ute 2 harer om dagen, men det ble bare 75 og 70 minutter på losene. Andre dag gikk meget bra, bortsett fra at vi måtte koble etter en drøy time tapsfri los pga en hare som likte å gå i trafikk og jernbanespor. Hun tok fort ut hare Nr 2 og kjørte den resterende tid veldig greit rundt i et hyttefelt. Da hare Nr 3 for dagen var på tur opp i steikepanna til dommer ga vi oss for dagen klokken var 15.15 og nok opplevelser for en dag både på dommer og fører 😊 Hun ble nr 6 på prøven, 1. Elite og jaktchampionat var i boks.

Hun har 1. premie og CK på utstilling, men det er ikke hennes styrke da hun ikke liker for mye oppmerksomhet av dommere i ringen. Enya er ei meget rolig og klok tispe som er lett å ha i hus. Hun har 1 kull med SE JCH N JCH Nord UCH RR Belger du Nord Axel. De er 6 mnd. gamle i skrivende stund, de viser gode takter i skogen allerede så det blir spennende å følge disse og eiere fremover.

Hilsen Tom Erik Skjærstein.

Posted in Månedens hund.